Ежегодно милиони хора несъзнателно трябва да се справят с проблеми с психичното си здраве. Особено през последните години, от началото на пандемията, търсенето на помощ и психотерапия рязко се увеличи. Пандемията повече или по-малко ни извади извън рамките на живота, какъвто го познавахме преди. Кризата обаче имаше поне един положителен резултат: темата за психичното здраве получи много повече гласност  в медиите, което вследствие помогна за де-стигматизирането и повишаването на осведомеността по въпроса, тъй като днес все още има много засегнати хора, които се срамуват от своите психични проблеми и не смеят да се доверят на никого. Психичните заболявания са също толкова сериозни, колкото и физическите. В крайна сметка, ако имате счупен крак, няма да се замислите дали да отидете на лекар, нали? Особено сега, поради значителната необходимост за действие и разпространяване на информация относно тази тема табу, обществото има нужда повече отвсякога да се образова относно психичните проблеми докато, да се надяваме, психичното заболяване не започне да се приема толкова сериозно, колкото един счупен крак.


Какво е психично здраве?

Но какво точно е психичното здраве? Първо и най-важно, нашето психическо благополучие се счита за основа за качество на живот, представяне и социално участие. Психичното здраве е състояние на ума, при което някой е способен да използва уменията си, за да се справи с нормалния ежедневен стрес. Психичните разстройства от друга страна се отнасят до състояние на ума, при което човек често бива блокиран вследствие на комбинация от стресиращи мисли, емоции, поведение и взаимоотношения.

Броят на засегнатите е огромен!

Повече хора се борят с психични проблеми, отколкото можем да си представим. Най-разпространените заболявания включват депресия, тревожни разстройства, деменция или пристрастяване. Според оценки на СЗО, разпространението на психични разстройства в ЕС през 2015 г. е около 110 милиона, или 12% от общото население. Сред тях около 44,3 милиона души страдат от депресия и 37,3 милиона души от тревожност. Броят на неотчетените случаи вероятно е много по-голям. Менталното здраве е нарушено не само когато човек страда от тежко психично разстройство, но и когато забележи леки ограничения в психическото си благополучие.

Психичните разстройства засягат целия ни живот

Ако не се лекува, психичното заболяване може да има значителни индивидуални и обществени последици, а дори в последтвие нашето физическото здраве също може да пострада. Психологическите проблеми са толкова индивидуални, колкото и самите засегнати хора.


Какво влияе на психичното ни здраве?

Нашето психично здраве и благополучие се влияят от различни фактори. От една страна важна роля играят нашите индивидуални характеристики. Също и генетични и биологични характеристики на индивида, както и емоционална и социална интелигентност. Вторият фактор са факторите на околната среда, т.е. достъпът до основни съоръжения, културни вярвания и социални и икономически политики. Третата основна характеристика се определя от социалните обстоятелства, т.е. социално-икономическият статус на домакинството, както и условията на живот, образование и естество на работа. Възможностите за конструиране на собствения си живот, възможностите за образование и работа също могат да окажат огромно влияние върху психичното здраве. Така че можете да живеете абсолютно същия живот като някой друг и все още да се борите с психични проблеми, просто защото имате различни характеристики. Докато животът на един човек може да бъде заличен от удар на съдбата, друг човек може да се справи сравнително добре. Всеки реагира различно на събития и случки. Следователно причините за психичните проблеми са много сложни и индивидуални.


Психични заболявания и CBD?

Психичните заболявания обикновено се лекуват бавно с оглед на това, че има твърде много пряко въздействащи фактори, които не можем да контролираме - нашата генетика или случки от детството например. Затова е още по-важно да потърсите професионална помощ, ако седмици наред не можете да намерите изход от мисловната спирала. Друга е историята с депресивните настроения. Всички имаме лош ден или лоша седмица, защото нещо не върви така, както бихме искали. В такива случаи здравословни практики и трикове, които лесно можете да приложите в ежедневието си могат да осигурят облекчение.


"Движението е полезно за нашата психика." Това твърдение е дори научно доказано! Диетата или начина ни на хранене, а също и храната която приемаме, също оказва влияние върху психичното ни здраве. Това са фактори, върху които можем активно да повлияем, стига да искаме, за да сведем рисковите фактори до минимум. Друг важен фактор за добро психично здраве е достатъчно почивка и възможно най-малко стрес. Това също може да се преодолее - например със  CBD масло. Ако забързаното ежедневие отново повиши нивото на стрес или не можете да се отпуснете вечер, защото умствената въртележка просто не спира, канабидиола може да ви помогне да се отпуснете и да възвърнете вътрешния си баланс.


Обърнете внимание на психическото си здраве!

Необходимостта за осведоменост по темата за психичното здраве има за цел да помогне на хората ефективно да се справят с менталните си проблеми и заболявания. Това е важно не само за премахване на стигматизацията и предразсъдъците, но и за разпознаване на определени симптоми възможно най-бързо и по този начин да се вземат навременни мерки. Колкото по-рано човек започне да получава професионална помощ, толкова по-лесно е да се предотврати психично заболяване. Първата стъпка към осъзнаване на проблема е говоренето за това. Ако все още се чувствате несигурни, то точно сега е момента да споделите с близки приятели или членове на семейството. Ако все още не можете да говорите за това със свои близки, в интернет се предлагат услуги, където можете разговаряте с някого напълно анонимно, който след това ще ви насочи към следващите основни стъпки. Най-важното е да се справите с това и да вземете менталното си здраве насериозно. Често психическите проблеми се омаловажават като „О, не съм чак толкова зле, че да имам нужда от терапевт“. По-добре е да говорите за това по малко от време на време, отколкото веднъж твърде рядко. Струва си да получите помощ, когато имате нужда от нея.


При спешни случаи

  • Ако сте в криза или мислите да нараните себе си или други хора, незабавно се свържете с Вашия здравен специалист  (личен лекар или психолог/психиатър), или с най-близкия център за спешна помощ. Можете да ползвате и Единния европейски номер за спешни повиквания 112.
  • Национална телефонна линия за деца тел. 116 111
  • Информационна линия за психично здраве (за град София) тел. 02/ 42 111 42 (всеки работен ден от 12.00 до 16.00 часа)